про мене

робоча програма Аналітична хімія.

 


Структура навчальної дисципліни

 

з/п

 

 

                                            Тема

Кількість годин

 

 

Всього

 

зокрема

лекції

Лабораторні

        та

практичні

роботи

Самостійна

робота

 

Вступ

 

2

 

 

1

Теоретичні основи аналітичної хімії

 

4

 

1

2

Якісний аналіз

 

 

 

 

2.1

Теоретичні основи якісного аналізу

 

3

3

1

2.2

Аналіз аніонів

 

3

3

 

3

Кількісний аналіз

 

 

 

 

3.1

Гравіметричний аналіз

 

3

6

 

3.2

Титрометричний аналіз

 

4

5

 

3.2.1

Кислотно-основне титрування

 

4

6

 

3.2.2

Методи окиснення-відновлення

 

4

8

 

3.2.3

Комплексонометричний метод

 

4

3

 

4

Фізико-хімічніметодианалізу

 

 

 

 

4.1

Рефрактометричний метод

 

3

4

1

4.2

Поляриметричний метод

 

3

4

 

4.3

Фотометричний метод

 

3

4

 

4.4

Електрохімічні методи аналізу

 

3

4

1

4.5

Хроматографічні методи

 

3

4

1

 

Всього

 

 

46

54

5

 

 

 

 

 

 

 

Програма навчальної дисципліни                          Лекції

з/п

заняття

К-сть

Год.

Тема заняття

                                                 План заняття

Рекомендована

література

 

1

 

2

Вступ

Предмет аналітичної хімії, його місце в підготовці молодшого спеціаліста. Класифікація методів аналізу

Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, інтернет ресурси

2

Значення аналітичної хімії в технохімічному контролі харчових виробництв.

Розділ 1. Теоретичні основи аналітичної хімії

 

 

1.1

3

 

 

4

 

Теоретичні основи аналітичної хімії

Хімічна рівновага в гомогенних системах. Теорія електролітичної дисоціації

Л-1,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8,

Інтернет ресурси

4

Сильні та слабкі електроліти. Ступінь і константа дисоціації.

5

Електролітична дисоціація води. Водневий показник. Поняття про буферні розчини, їх склад і суть дії.

6

Хімічна рівновага в гетерогенних системах. Поняття про добуток розчинності. Умови утворення і розчинення осадів.

Розділ 2. Якісний аналіз

 

 

 

2.1

7

 

 

 

3

Теоретичні основи якісного аналізу

Методи якісного аналізу.Групові реактиви. Аналітичні реакції – реакції між йонами

Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, інтернет ресурси

8

Вимоги до аналітичних реакцій. Типи реакцій, що застосовують в аналітичній хімії.

9

Специфічність і чутливість аналітичних реакцій. Характерні реакції. Дробні реакції.

 

2.2

13

 

3

Аналізаніонів

Класифікація аніонів на аналітичні групи (за відношенням до нітрату аргентуму і хлориду барію)

Л-1,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8,

Інтернет ресурси

14

Дія сильних кислот на аніони

15

Характеристика груп аніонів

Розділ 3. Кількісний аналіз

 

3.1

19

 

3

 

Гравіметричний

аналіз

Суть гравіметричного аналізу. Типи вагових визначень, їх суть

Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, інтернет ресурси

20

Основні операції гравіметричного аналізу. Типи розрахунків в гравіметричному аналізі

21

Застосування методів гравіметрії в технічному контролі харчових виробництв

 

3.2

28

 

4

 

 

Титрометричний аналіз

Суть титрометричного аналізу. Точка еквівалентності. Фактор еквівалентності, молярна маса еквівалента.

Л-1,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8,

Інтернет ресурси

29

Способи виразу концентрації розчинів у титрометричному аналізі

30

 

31

Способи приготування робочих титрованих розчинів. Методи титрування. Класифікація методів титрометричного аналізу.

 

3.2.1

37

38

39

 

40

 

 

4

 

Кислотно – основнетитрування

Суть і методи кислотно – основного титрування

Л-1,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8,

Інтернет ресурси

Робочі розчини. Індикатори методу.

Особливості визначення точки еквівалентності в методі кислотно-лужного титрування.

Криві титрування для різних випадків поєднання слабких і сильних кислот та основ

 

 

3.2.2

47

 

4

 

 

Методиокиснення-відновлення

Складання окисно-відновних реакцій за таблицею окисно-відновних потенціалів. Перманганатометрія, її суть.

Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, інтернет ресурси

48

Еквіваленти перманганату калію в різнихсередовищах. Перманганатометричні визначення в кислому середовищі

49

Визначення відновників і окисників, методи перманганатометрії. Йодометрів, її суть. Робочі розчини методу. Індикатори.

50

Йодометричне визначення відновників і окисників. Титрування за методом заміщення. Розрахунки в йодометрії.

 

3.2.3

59

 

4

Комплексонометричний  метод

Поняття про комплексони. Тринолометрія

 

60

Трилон Б. Індикатори методу.

Л-1,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8,

Інтернет  ресурси

61

62

Значення рН середовища при трилонометричному методі аналізу. Застосування методу в технохімічному контролі харчових виробництв.

Розділ 4. Фізико-хімічні методи аналізу

 

4.1

66

 

3

Рефрактометричний

метод

Рефрактометрія, суть методу.

Л-1,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8,

Інтернет ресурси

67

Вимірювання показника заломлення світла методом граничного кута. Типи рефрактометрів.

68

Техніка виконання вимірювань за допомогою рефрактометра. Застосування методу в технічному контролі харчових виробництв.

 

4.2

73

 

3

 

Поляриметричний метод

Поляриметрія, суть методу.  Поляризоване світло.

Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, інтернет ресурси

74

Оптично-активніречовини. Питоме обертання.

75

Будова, принцип дії і техніка вимірювання за допомогою поляриметра.

 

4.3

76

 

3

 

Фотометричний метод

Характеристика методу. Теоретичні основи фотометричного аналізу.

Л-1,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8,

Інтернет ресурси

77

Основний закон світопоглинання – закон Бугера – Ламберта – Бера(без доведення) Оптична густина розчину

78

Фотоефект і фотоелемент. Фотоелектроколориметрія.

 

4.4

87

 

 

3

Електрохімічні методианалізу

Класифікація, суть і застосування електрохімічних методів. Потенціомет ричний метод аналізу. Теоретичні основи методу.

Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, інтернет ресурси

88

Електродний потенціал. Електроди потенціометрії. Індикаторний електрод. Електроди порівніння.

89

Скляний електрод. Іоноселективні електроди. Види потенціометрії, їх характеристика. Пряма потенціометрія. Потенціометричне титрування

4.5

94

 

3

Хроматографічні методи

Хроматографічні методи аналізу, їх суть.

Л-1,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8,

Інтернет ресурси

95

Класифікація хроматографічних методів аналізу

96

Поняття про газову і рідинну хроматографію. Апаратура і техніка виконання аналізу.

 

 

Лабораторні роботи

з/п

заняття

К-сть

Год.

Тема заняття

                                       План заняття

Форми поточного контролю

Рекомендована

література

 

 

1

10

 

11

 

12

 

 

3

2.1 теоретичні основи якісного аналізу

Експериментальне виявлення катіонів кожної аналітичної групи.

Експериментальне виявлення катіонів кожної аналітичної групи.

Відпрацьовування навиків проведення якісних реакцій

Опитування, тестування, проведення розрахунків, представлення технологічних розрахунків

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8,інтернет ресурси

2

16

 

17

 

18

3

2.2 Аналіз аніонів

Експериментальне виявлення аніонів кожної аналітичної групи.

Експериментальне виявлення аніонів кожної аналітично їгрупи.

Відпрацьовування навиків проведення якісних реакцій

Опитування, тестування, проведення розрахунків, представлення технологічних розрахунків

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8,інтернет ресурси

3

22

 

23

 

 

24

 

 

25

 

26

 

27

 

6

3.1 Гравіметричний аналіз

Вивчення будови аналітичних терезів та техніка зважування на них.

Визначення вологості сировини чи готової продукції харчових виробництв методом висушування до постійно їмаси

Визначення вологості сировини чи готової продукції харчових виробництв методом висушування до постійної маси

Визначення зольності сировини чи готової продукції харчових виробництв.

Визначення зольності сировини чи готової продукції харчових виробництв.

Визначення вмісту барію в розчині хлориду барію

Опитування, тестування, проведення розрахунків, представлення технологічних розрахунків

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, Л-18 інтернетресурси

4

32

 

33

 

34

 

35

 

36

5

3.2Титрометричний аналіз

Ознайомлення з мірнимпосудом та його призначенням.

Ознайомлення з мірним посудом та його призначенням.

Ознайомлення з мірним посудом та його призначенням.

Техніка хімічного експерименту в титрометричному аналізі

Техніка хімічного експерименту в титрометричному аналізі

Опитування, тестування, проведення розрахунків, представлення технологічних розрахунків

Методичнірекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8,Л-18 інтернетресурси

5

41

 

42

 

43

 

44

 

45

46

6

3.2.1.Кислотно-основне титрування

Приготування робочого титрованого розчину лугу.

Приготування розчину лугу з приблизно юконцентрацією.

Приготування стандартного розчину оксалатної кислоти.

Визначення точної концентрації розчину лугу за розчином оксалатної кислоти

Визначення вмісту сильної кислоти в розчині.

Визначення загальної (титрованої) кислотності сировини чи готової продукції харчових виробництв

Опитування, тестування, проведення розрахунків, представлення технологічних розрахунків

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8,інтернет ресурси

6

51

 

 

 

52

 

53

 

 

54

 

55

 

 

 

 

56

 

57

 

 

58

8

3.2.2методи окиснення-відновлення

(РЕДОКСИМЕТРІЯ)

Приготування робочого титрованого розчину

Перманганату калію. Приготування розчину перманганату калію з приблизною концентрацією.

Приготування стандартного розчину оксалату натрію чи оксалатної кислоти

Визначення точної концентрації розчину перманганату калію розчином оксалату натрію чи оксалатної кислоти

Визначення вмісту заліза в розчину солі Мора перманганатометричним методом.

Приготування робочого титрованого розчину тіосульфату натрію

Приготування розчину тіосульфату натрію з приблизною концентрацією. Приготування стандартного розчину дихромату калію.

Визначення точної концентрації розчину тіосульфату натрію за розчином дихромату калію

Визначення молярної концентрації еквіваленту розчину йоду за робочим титрованим розчином тіосульфату натрію.

Йодометричне визначення вмісту сульфіту натрію.

Опитування, тестування, проведення розрахунків, представлення технологічних розрахунків

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, Л-18 інтернетресурси

7

63,64,

65

3

3.2.3 Комплексонометричний метод

Визначення загальної твердості води трилонометричним методом.

Опитування, тестування, проведення розрахунків, представлення технологічних розрахунків

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8,інтернет ресурси

8

69,70 ,71,72

4

4.1 Рефрактометричний метод

Визначення масової частки сухих речовин в сировині, напівфабрикатах та готовій продукції за допомогою рефрактометра

Опитування, тестування, проведення розрахунків, представлення технологічних розрахунків

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8,інтернет ресурси

9

79, 80, 81,82

4

4.2

Поляриметричний метод

Визначення масової частки сахарози (глюкози) в сировині та готовійпродукції харчових виробництв за допомогою поляриметра

Опитування, тестування, проведення розрахунків, представлення технологічних розрахунків

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, Л -18 інтернет

ресурси

10

83,84

 

 

85, 86

4

4.3

Фотометричний метод

Відпрацьовування техніки виконання вимірювань на фотоелектроколориметрі.

 

Визначення вмісту Купруму(ІІ) або Феруму(ІІІ) в розчині фотоколориметричним методом.

Опитування, тестування, проведення розрахунків, представленнят ехнологічних розрахунків

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, Л-18 інтернет ресурси

11

90,91

 

 

92

 

 

 

 

93

4

4.4

Електрохімічні методи аналізу

Ознайомлення з будовою рН-метра, технікою виконання аналізу. Настроювання приладу буферними розчинами

Визначення рН досліджуваного розчину. Визначення вмісту сильної кислотичи лугу в розчині методом потенціометричного титрування.

 

Визначення вмісту хлориду натрію за допомогою іоноселективногорNa–електроду в готовій продукції харчових виробництв

Опитування, тестування, проведення розрахунків, представлення технологічних розрахунків

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, інтернет ресурси

12

97.98

 

 

99,100

4

4.5

Хроматографічні методи

Розділення суміші катіонів методом іонообмінної хроматографії

 

Якісний аналіз суміші амінокислот методом паперової хроматографії

Опитування, тестування, проведення розрахунків, представлення технологічних розрахунків

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, інтернет ресурси

 

 

 

 

 

                                                                     САМОСТІЙНА  РОБОТА

 з/п

К-сть

 год.

Тема заняття

                                      План

Форми поточного

 контролю

Рекомендована

література

2

1

1.Теоретичні основи аналітичної хімії

Способи вираження концентрації розчинів. Типи найбільш поширених комплексів.

Вплив сольового ефекту на розчинність. малорозчинного електроліту.

Поняття про буферні системи.

Загальні відомості про колоїди. Методи отримання колоїдних систем

Опитування, тестування, оцінка рефератів

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, Л-18 інтернет ресурси

3

1

 Якісний аналіз

Роздрібний і систематичний методи аналізу.

Класифікація катіонів за аналітичними групами

Опитування, тестування, оцінка рефератів

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, інтернет ресурси

4

2

Фізико - хімічні методи

Показники заломлення світла і його залежність від різних факторів. Види поляриметрів. Методи і апаратура фотометричного аналізу.

Опитування, тестування, оцінка рефератів

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, інтернет ресурси

4

1

Електрохімічні методи аналізу

Застосування потенціометричного методу і технохімічному контролі харчових виробництв.

 

Опитування, тестування, оцінка рефератів

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, інтернет ресурси

5

1

Хроматографічні методи

Адсорбційна, осадова, іонообміннв, розподільна хроматографія.

Застосування хроматографічних методів.

Опитування, тестування, оцінка рефератів

Методичні рекомендації,Л-2,Л-4,Л-5,Л-7,Л-8, Л-18 інтернет ресурси

 

Немає коментарів:

Дописати коментар