Фізіологія - наука про функції і процеси життєдіяльності організму в цілому, його органів, тканин, клітин.
Фізіологія харчування - розділ "Фізіології", що вивчає закономірності перетворення в організмі людини нутрієнтів їжі на енергію та структурні елементи тіла, вплив характеру харчування на стан здоров'я, оптимальні норми харчування відповідно до стану організму за конкретних умов існування.
Гігієна харчування - це наука, що вивчає вплив аліментарного фактора на організм людини і розробляє заходи щодо попередження захворювань і зміцнення здоров'я та збільшення тривалості активного життя шляхом впровадження принципів раціонального харчування і вимог до якості і безпеки споживаних харчових продуктів.
Основне завдання дисципліни - розкриття фізіолого-гігієнічного впливу харчових продуктів і нутрієнтів на стан здоров'я та функції організму. Ці знання дозволять майбутнім спеціалістам із фаху "Технологія харчування" організувати виробництво кулінарної продукції, що сприятиме формуванню оптимального харчового статусу населення.
Для досягнення мети майбутні фахівці повинні мати теоретичну та практичну підготовку з таких питань:
- o роль харчування у функціонуванні основних систем організму людини та оцінка харчового статусу організму;
- o фізіолого-гігієнічне значення білків, ліпідів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин та їх оптимальні потреби відповідно до стану організму за конкретних умов існування;
- o фізіолого-гігієнічна характеристика основних харчових продуктів та їх компонентів;
- o фізіолого-гігієнічні основи раціонального харчування різних вікових та професійних груп населення.
Учні повинні мати практичні навички:
- o володіння методичним інструментарієм реалізації законів раціонального харчування, вимог до харчового раціону, режиму харчування та умов прийому їжі при організації харчування у закладах ресторанного господарства;
- o складання харчових раціонів для різних груп населення з урахуванням віку, статі, характеру праці, фізіологічної та харчової цінності страв і продуктів харчування.
Перешкодою для максимального використання харчових продуктів у різних раціонах харчування є недостатня освіченість населення при вільному виборі окремих інгредієнтів їжі та впливу їх компонентів на механізми метаболізму і фізіологічні процеси в організмі здорової та хворої людини. У зв'язку з цим необхідно закладати фізіолого-гігієнічні основи у традиційних технологіях продуктів харчування та у нових, які мали б найбільший оберігаючий вплив на склад продуктів і сприяли б кращому перетравленню їжі та засвоєнню нутрієнтів.
Раціональна організація харчування різних груп населення є фактором забезпечення здоров'я населення, підвищення працездатності людей, покращання генофонду населення. Вивчення дисципліни дозволяє організовувати харчування на наукових засадах, здійснювати оптимізацію та індивідуалізацію харчування, використовуючи досягнення науково-технічного прогресу, виховувати культуру харчування і пропаганду здорового способу життя.
Домашнє завдання.
Дати відповіді на запитання.
- 1. Значення харчування у житті людини.
- 2. Вплив харчування на стан здоров'я населення.
- 3. Характеристика компонентів їжі. Аліментарні й не аліментарні речовини, їх значення у життєдіяльності людини.
- 4. Класифікація хвороб, спричинених неправильним харчуванням.
- 5. Соціально-економічні та технологічні аспекти харчування.
- 6. Основні напрями державної політики в галузі здорового харчування.
- 7. Функції їжі та фактори їх забезпечення.
- 8. Біологічна дія їжі та різновиди харчування.
- 9. Розвиток науки про харчування, основні постулати теорій харчування.
- 10. Предмет і завдання дисципліни "Основи фізіології та гігієни харчування", зв'язок з іншими дисциплінами.
Немає коментарів:
Дописати коментар