Фрукти та овочі містять необхідні для життєдіяльності людини вітаміни, мінеральні солі, вуглеводи, білки, рослинні жири. Кожному виду фруктів та овочів притаманні певні біологічно активні речовини: одні з них покращують процес обміну, нейтралізують кислоти, що утворюються при перетравленні м’ясної, молочної та борошняної їжі, нормалізують кров’яний тиск, інші зміцнюють стінки кровоносних судин, надають їм еластичність. та рідини в організмі. Найбільше вітамінів Містять фрукти та овочі, що вживаються у свіжому вигляді.
Провітамін А (каротин) є вітаміном зросту. Багато його в моркві, шпинаті, помідорах, у листі цибулі, петрушки, у плодах обліпихи, сливи, шипшини. В організмі людини каротин перетворюється на вітамін А. При нестачі його розвивається хвороба очей (куряча сліпота), знижується опірність організму до інших хвороб. Вітаміни групи В (Bi, Вг, Вб, РР та ін) сприяють обміну речовин в організмі, уповільнюючи розвиток склеротичних явищ у кровоносних судинах. При нестачі вітаміну Bi розвивається хвороба, відома під назвою “бері-бері”, яка характеризується різким розладом нервової та серцевої діяльності. Вітамін Вг входить до складу ряду ферментів, що беруть участь у вуглеводному та білковому обмінах. При його нестачі спостерігаються затримка росту або втрата маси, слабкість, ослаблення зору та утворення катаракти, шкірні та нервові розлади. Вітамін РР бере активну участь у обміні речовин. При нестачі його порушуються функції шлунково-кишкового тракту, центральної нервової системи. Джерелами вітамінів Bi, Вг та РР є яблука, груші, морква, помідори, капуста, шпинат, цибуля, картопля.Вітамін С (аскорбінова кислота) оберігає від цинги, розлади нервової системи та загального занепаду сил. Основні джерела цього вітаміну шипшина, обліпиха, чорна смородина, суниця, яблука, перець, кольрабі, капуста білокачанна (свіжа та квашена), хрін, шпинат, салат, листя цибулі, кропу та петрушки, картопля. Відкрито вітамін У, що міститься в капустяному соці. Він сприяє лікуванню виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. Деякі овочі містять ароматичні речовини, які підвищують апетит, сприяють засвоєнню їжі (кріп, естрагон, кмин, базилік, майоран, чабер, петрушка, селера, цибуля, часник та ін.); фітонциди, що згубно діють на хвороботворні мікроорганізми (цибуля, часник, перець, редька, хрін). Раціональне харчування людини складається з їжі тваринного та рослинного походження. Фізіологічна норма споживання сприятлива температура для зростання, розвитку та плодоношення теплолюбних овочевих культур 20-30 °С.
Немає коментарів:
Дописати коментар