Лабораторний дослід
Тема. Ознайомлення зі змістом етикеток до харчових продуктів
Мета: ознайомитись зі змістом етикеток на деяких харчових
продуктах; порівняти вміст білків, жирів, вуглеводів та енергетичну
цінність різних харчових продуктів.
Обладнання: упаковки від гречаної крупи, рису, вівсяних пластівців,
цукру, хліба, вермішелі, масла. Етикетки напоїв «Живчик», «Пепсі»,
фруктових соків.
Пам’ятайте такі правила техніки безпеки:
Виконуйте тільки ті завдання, що передбачені інструкцією.
Після роботи приберіть своє робоче місце й ретельно вимийте
руки.
У разі нещасного випадку негайно звертайтесь до викладача.
Теоретичні відомості
Калорійність їжі або енергетична цінність харчових
продуктів – кількість енергії, яка утворюється при окисленні жирів,
білків, вуглеводів, що міститься у продуктах харчування, і
витрачається на фізіологічні функції організму.
Калорійність – важливий показник харчової цінності
продуктів, вимірюється в кілокалоріях (ккал) або в кілоджоулях
(кДж). Одна кілокалорія дорівнює 4,184 кілоджоуля.
Для визначення енергетичної цінності застосовують прилад
калориметр. Енергетична цінність 1г білка становить 4 ккал (16,7
кДж), 1г жиру – 9 ккал (37,7 кДж), 1г вуглеводів – 3,75 ккал (15,7
кДж). Мінеральні речовини, вода прихованої енергії не мають, а
енергетичну цінність вітамінів, ферментів та інших органічних
речовин не враховують, оскільки в продуктах їх дуже мало. Таким
чином, енергетична цінність харчових продуктів залежить від вмісту в
них білків, жирів і вуглеводів.
Енергетичну цінність розраховують на 100 г їстівної частини
продукту харчування. Так, у 100 г яловичини 1 категорії міститься, %:
білків – 18,9, жирів – 12,4. Отже, енергетична цінність яловичини
становить 9 × 12,4 + 4,0 × 18,9 = 187 ккал, або 782 кДж.
У середньому за добу людина витрачає 2000 – 4300 ккал, або
8368-18017 кДж (залежно від віку, фізичного навантаження, клімату).
Калорійність добового раціону для дітей: від 3 до 7 років становить
1900 калорій, від 7 до 11 – 2300, від 11 до 15 – 3000, від 15 до 18 років
— 3500. Енергетична цінність добового раціону харчування повинна
бути на цьому ж рівні, її визначають додаванням енергетичної
цінності окремих харчових продуктів, які входять у страви.
74
При визначенні енергетичної цінності враховують, що
харчові речовини не засвоюються повністю: рослинна їжа засвоюється
в середньому на 80-85 %, оскільки протопектин і клітковина не
засвоюються, тваринна їжа засвоюється на 90-95 %, а змішана – на 85-
90 %.
Хід роботи
Візьміть етикетки таких харчових продуктів:
Крупа гречана ;
Рис ;
Вівсяні пластівці ;
Цукор ;
Хліб ;
Вермишель;
Масло вершкове.
2. З поданого вище переліку вкажіть продукт, який містить найбільшу
частку:
Білків _______________________________________________________
____________________________________________________________
Жирів ______________________________________________________
____________________________________________________________
Вуглеводів __________________________________________________
____________________________________________________________
3. Вміст яких речовин, на вашу думку, потрібно було б додатково
вказати на етикетках?
____________________________________________________________
____________________________________________________________
4. Для чого на етикетці вказують умови зберігання продукту?
____________________________________________________________
____________________________________________________________
5. Чому потрібно зазначати термін зберігання харчових продуктів?
75
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
Додаткове завдання. Уважно прочитайте видані вам етикетки напоїв
«Живчик», «Пепсі», фруктових соків. Що, на вашу думку, означають
терміни: «барвник, ідентичний натуральному» та «ароматизатор,
ідентичний натуральному»? Висловіть припущення про їх вплив на
здоров’я людини.
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
Які ви знаєте консерванти, що додають до харчових продуктів? Як
вони впливають на організм людини?
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
Висновки:___________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
______
Немає коментарів:
Дописати коментар