про мене

четвер, 12 січня 2023 р.

 

Лабораторний дослід

Тема. Ознайомлення зі змістом етикеток до харчових продуктів

Мета: ознайомитись зі змістом етикеток на деяких харчових

продуктах; порівняти вміст білків, жирів, вуглеводів та енергетичну

цінність різних харчових продуктів.

Обладнання: упаковки від гречаної крупи, рису, вівсяних пластівців,

цукру, хліба, вермішелі, масла. Етикетки напоїв «Живчик», «Пепсі»,

фруктових соків.

Пам’ятайте такі правила техніки безпеки:

 Виконуйте тільки ті завдання, що передбачені інструкцією.

 Після роботи приберіть своє робоче місце й ретельно вимийте

руки.

 У разі нещасного випадку негайно звертайтесь до викладача.

Теоретичні відомості

Калорійність їжі або енергетична цінність харчових

продуктів – кількість енергії, яка утворюється при окисленні жирів,

білків, вуглеводів, що міститься у продуктах харчування, і

витрачається на фізіологічні функції організму.

Калорійність – важливий показник харчової цінності

продуктів, вимірюється в кілокалоріях (ккал) або в кілоджоулях

(кДж). Одна кілокалорія дорівнює 4,184 кілоджоуля.

Для визначення енергетичної цінності застосовують прилад

калориметр. Енергетична цінність 1г білка становить 4 ккал (16,7

кДж), 1г жиру – 9 ккал (37,7 кДж), 1г вуглеводів – 3,75 ккал (15,7

кДж). Мінеральні речовини, вода прихованої енергії не мають, а

енергетичну цінність вітамінів, ферментів та інших органічних

речовин не враховують, оскільки в продуктах їх дуже мало. Таким

чином, енергетична цінність харчових продуктів залежить від вмісту в

них білків, жирів і вуглеводів.

Енергетичну цінність розраховують на 100 г їстівної частини

продукту харчування. Так, у 100 г яловичини 1 категорії міститься, %:

білків – 18,9, жирів – 12,4. Отже, енергетична цінність яловичини

становить 9 × 12,4 + 4,0 × 18,9 = 187 ккал, або 782 кДж.

У середньому за добу людина витрачає 2000 – 4300 ккал, або

8368-18017 кДж (залежно від віку, фізичного навантаження, клімату).

Калорійність добового раціону для дітей: від 3 до 7 років становить

1900 калорій, від 7 до 11 – 2300, від 11 до 15 – 3000, від 15 до 18 років

— 3500. Енергетична цінність добового раціону харчування повинна

бути на цьому ж рівні, її визначають додаванням енергетичної

цінності окремих харчових продуктів, які входять у страви.

74

При визначенні енергетичної цінності враховують, що

харчові речовини не засвоюються повністю: рослинна їжа засвоюється

в середньому на 80-85 %, оскільки протопектин і клітковина не

засвоюються, тваринна їжа засвоюється на 90-95 %, а змішана – на 85-

90 %.

                                                       Хід роботи

Візьміть етикетки таких харчових продуктів:

Крупа гречана ;

Рис ;

Вівсяні пластівці ;

Цукор ;

Хліб ;

Вермишель; 

Масло вершкове.

2. З поданого вище переліку вкажіть продукт, який містить найбільшу

частку:

Білків _______________________________________________________

____________________________________________________________

Жирів ______________________________________________________

____________________________________________________________

Вуглеводів __________________________________________________

____________________________________________________________

3. Вміст яких речовин, на вашу думку, потрібно було б додатково

вказати на етикетках?

____________________________________________________________

____________________________________________________________

4. Для чого на етикетці вказують умови зберігання продукту?

____________________________________________________________

____________________________________________________________

5. Чому потрібно зазначати термін зберігання харчових продуктів?

75

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Додаткове завдання. Уважно прочитайте видані вам етикетки напоїв

«Живчик», «Пепсі», фруктових соків. Що, на вашу думку, означають

терміни: «барвник, ідентичний натуральному» та «ароматизатор,

ідентичний натуральному»? Висловіть припущення про їх вплив на

здоров’я людини.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Які ви знаєте консерванти, що додають до харчових продуктів? Як

вони впливають на організм людини?

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Висновки:___________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

______

Немає коментарів:

Дописати коментар